Sivas Atatürk Kongre Müzesi 14 Kasım Dünya Diyabet Günü İçin Mavi Işık Yaktı

Sivas Atatürk Kongre Müzesi 14 Kasım Dünya Diyabet Günü İçin Mavi Işık Yaktı

 

14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle bugün tren garından tarihi kent meydanına Sivas diyetisyenleri, Tip 1 Diyabet rahatsızlığı olan çocuklar ve ailelerinin katılımıyla farkındalık yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşün ardından tarihi kent meydanında kurulan etkinlik çadırında günün anlamına yönelik konuşmanın ardından gönüllüler için bireysel vücut analizi ve diyabet riski değerlendirmesi yapıldı. Akşam saatleriyle birlikte Sivas Atatürk Kongre Müzesinde Dünya Diyabet Gününe dikkat çekmek için Diyabet hastalığının sembol rengi olan mavi ışık yakıldı. 

 

Tip 1 Diyabet Nedir?

İnsulin salınımı, etkisi veya bunların her ikisinde bozukluk olması sonucunda ortaya çıkan, kan şekeri yüksekliği ile karakterize bir hastalıktır. Henüz neden meydana geldiği tespit edilememiştir. Bilinen kesin bir tedavisi olmamakla birlikte Tip 1 Diyabet rahatsızlığı olan çocuklar için sürekli insülin takviyesi ve 7/24 bakım gerekmektedir.

Çocuklarda Tip 1 Diyabet tanı yaşında bir erkene kayma olduğu tespit edilmiştir. Bu da ana okulu ve ilk öğretim dönemindeki Tip 1 Diyabetli çocuk sayısının artmasına neden olmaktadır. Hastaların çoğunda diyabet bulgularının süresi bir aydan kısadır. Tanı gecikmesi Diyabet Ketoasidoz adı verilen ağır bir tabloya ve bazen komaya neden olabilir. Bu nedenle başta ailelerin ve okul bileşenlerinin Tip 1 Diyabet hastalığı ile ilgili bilgi sahibi olması erken tanı sayesinde ileride olabilecek büyük sorunların önüne geçebilmektedir.

Çocuklarda diyabet bulguları:

• Sürekli susama hissi/ağız kuruluğu

• Çok su içme- "suya doyamama"

• Çok ve sık idrar yapma

• Sınıfta sık sık tuvalete gitme

• Gece idrara çıkma ve yatağını ıslatma

• İştah artması

• Çok yemesine rağmen kilo kaybı "çocuğum süzüldü"

• Kolay yorulma ve bitkinlik

• Okula devamda aksamalar ve derslerde bitkinlik

 

14 Kasım Dünya Diyabet Günü Nedir?

14 Kasım Dünya Diyabet Günü, diyabetin dünyadaki hızlı yükselişine tepki olarak 1991 yılında Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından insülin tedavisini keşfeden Kanadalı bilim insanı Dr. Frederick Banting'in doğum günü olan 14 Kasım seçilerek başlatıldı.

     

14.11.2022 196

14-11-202214-11-202214-11-202214-11-2022